Voorbij de begane paden
Voorbij de begane paden

Trage Tocht Lage Vuursche

Kort voor het begin van de coronapandemie publiceerden Rutger Burgers en Rob Wolfs de wandelgids Wandelen in Utrecht met daarin 15 rondwandelingen – Trage Tochten – in de provincie Utrecht. Toen ik op zoek was naar een mooie wandeling om samen met mijn zoon Lucas te gaan doen viel in deze gids mijn oog op een 16 kilometer lange wandeling rond Lage Vuursche. Net als een half jaar geleden, toen ik een wandeling maakte over de heide ten zuiden van Hilversum, reisde ik ook nu af naar het station Hollandsche Rading. Net als toen aten we voordat we van start gingen een broodje kroket in Het Perron, de lunchroom die gevestigd is in het voormalige stationsgebouwtje.

Smithuyserbosch
Rond kwart vóór twaalf gingen we van start. De route ging nu over de spoorwegovergang en onder de A27 door naar het oostelijk deel van Hollandsche Rading, een dorp dat zijn ontstaan dankt aan het station aan de spoorlijn Hilversum-Utrecht. Direct na het viaduct van de snelweg sloegen we linksaf, om via een parkeerplaats het Erfgooiersbos in te gaan. De eerste kilometers wandelden we door de bossen van het Goois Natuurreservaat. We liepen hier immers in het zuidoostelijk deel van het Gooi. We volgden heerlijke bospaden, die soms breder en soms smal zijn. We passeerden het Smithuyserbos, maar zagen niet het bakstenen torentje dat de wandelgids ons beloofd werd. Het ligt achter het groen verscholen.

Omgezaagde bomen
Daarna passeerden we de provinciegrens en wandelden we verder over de natuurterreinen van Het Utrechts Landschap. We kruisten enkele asfaltwegen en wandelden verder. Op een bepaald moment merkte ik dat ik niet goed zat. Ik had een paadje aan de rechterzijde gemist! De gps-track leerde me dat ik een pad eerder rechtsaf moest gaan. We liepen terug en namen toen het goede pad. Wat verderop kwamen we uit op een plek waar bomen waren omgezaagd. We hadden een ATB-pad moeten oversteken maar dit kon niet meer! Het enige alternatief was om linksaf het ATB-pad te volgen en iets verderop het beloofde beukenlaantje te volgen! Ik heb het gemeld en ik neem aan dat er snel actie wordt ondernomen om de routebeschrijving aan te passen.

Runderen
Daarna liepen we in een rechte lijn zuidwaarts naar het Nonnenland, een voormalig veengebied. Hier loop je over een onverharde weg met aan weerszijden weilanden. Aan het eind gingen we net vóór de weg rechtsaf en volgden we een pad langs de rand van de weilanden. Even verderop volgde er een een overstapje en liepen we over een graspad dwars door een weiland waar runderen grazen! Daarnaa keerden we terug in het bos en liepen we tegen de hoge hekken van kasteel Drakensteyn op.

Trein gemist
Midden in het populaire dorp Lage Vuursche, waar veel horeca te vinden is, peuzelden we op een bankje onze broodjes op. Daarna gingen we weer verder. We liepen langs een groot open veld in het Maartendijksche Bosch om daarna weer uit te komen in het Erfgooiersbosch. Ik hoopte de trein van 15.35 naar Almere te kunnen halen, maar dat lukte net niet. Met een drankje in de lunchroom sloten we een mooie wandeling af.

Links:

 

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Een gedachte over “Trage Tocht Lage Vuursche”