Voorbij de begane paden
Voorbij de begane paden

Routemakers (5): De Paadjesmakers

Maarten Sterneberg en Marie-José van der Linden. Foto: Olaf Smit

Wie in of rond ’s-Hertogenbosch een wandeling wil maken kan het beste te rade gaan bij De Paadjesmakers. Drie Bosschenaren begonnen in 2015 met het uitgeven van wandelroutes. Inmiddels hebben Maarten Sterneberg, Marie José van der Linden en Rijkert Knoppers al zeventien routes op hun naam staan: van korte thematische stadswandelingen het stadscentrum van ’s-Hertogenbosch tot langere informatieve tochten in de omgeving van de stad. Bij elke route wordt gelet op de bereikbaarheid per openbaar vervoer. Wie ze wil lopen kan ze via hun website bestellen of anders voor twee euro per stuk kopen bij één van de verkooppunten in ’s-Hertogenbosch of omgeving.

Moerputten
Grafisch vormgever Maarten Sterneberg, illustrator Marie José van der Linden en journalist Rijkert Knoppers kenden elkaar niet van het wandelen maar waren lid van dezelfde badmintonvereniging. Toen Marie José met het plan kwam om voor de gasten van haar Bed&Breakfast een wandelroute te maken, staken de drie de koppen bij elkaar. “Zo ontstond ons eerste boekje”. In deze eerste gids stond het moerasgebied De Moerputten centraal. “Dit is nog steeds een van de populairste wandelingen. De spannende route loopt voor het grootste deel door de natuur en voert o.a. langs de Halvezolenlijn, de Gement, Fort Isabella en het Bossche Broek. Ook de ‘Van park naar park’ route loopt heel goed. Deze fraaie wandeling gaat langs het Westerpark, Heempark, Zuiderpark en andere mooie plekken in de stad.”

Arbeidsintensief
De wandelgidsjes maken is een arbeidsintensieve klus. “We stippelen de route zelf uit, daarvoor gaan we eerst met de fiets op pad. Vervolgens laten we ook anderen deze ‘proeflopen’ om de fouten er uit te halen. Daarnaast gaan we op zoek naar zo veel mogelijk achtergrondinformatie over interessante plekken die je onderweg passeert,” aldus Marie José en Rijkert. Zodra er voldoende informatie is verzameld en foto’s gemaakt, stelt Maarten er een mooi verzorgd boekje samen. Ook al kost het behoorlijk wat tijd om een boekje te maken, ze doen het graag.

Jeroen Bosch
In het Jeroen Boschjaar 2016 besloten De Paadjesmakers daar direct op in te spelen. Zij stelden het 23 pagina’s dikke boekje ‘In de Voetsporen van Jeroen Bosch’ samen met daarin een stadswandeling van 3,5 kilometers langs plekken die Bosch gekend moet hebben. Het eerste boekje – over de Moerputten – werd de eerste oplage van 500 exemplaren uit eigen zak betaald. Sindsdien bekostigt de opbrengst de volgende boekjes. Van de Jeroen Boschroute lieten ze er meteen 2000 exemplaren drukken. “Dat durf ik wel aan!”, aldus Maarten. Aanvankelijk wilde de VVV slechts tien exemplaren voor de verkoop overnemen. Maar eenmaal thuis belden ze al dat ze er nog eens vijftig bij wilden hebben. Het boekje werd een succes. Intussen hebben de Paadjesmakers er al 5000 bij laten drukken.

Fiets- en wandelgids
In de zomer van 2018 stopte Rijkert Knoppers als Paadjesmaker. Maarten Sterneberg en Marie José van der Linden gingen met zijn tweeën verder. Inmiddels zijn er al 17 boekjes verschenen. In 2018 zijn ze ook gevraagd om een fietsgids te maken langs de linies van het Beleg van ‘s-Hertogenbosch in 1629. En in 2020 verscheen de gids Wandelen in de omgeving van ‘s-Hertogenbosch, een verzameling van 10 routes die eerder ook als losse brochures zijn verschenen. Nieuwe plannen zijn er nog volop. Voorlopig zijn de overgebleven twee Paadjesmakers nog niet klaar met hun werk om de Brabantse hoofdstad op de wandelkaart te zetten!

Overzicht van de wandelgidsen.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.