Voorbij de begane paden
Voorbij de begane paden

Sallandse Wandel4daagse 2021 (2): Olst

Omdat dit najaar het reguliere wandelseizoen weer voorzichtig is begonnen kwam het er niet van om snel na de eerste etappe rond Raalte en Heino de Tweede Alternatieve Sallandse Wandelvierdaagse te vervolgen met een wandeling vanuit Olst. Op zich was dat ook niet zo erg, eerder dit jaar liep ik al eens samen met mijn zoon Lucas rond Olst de 21 kilometer lange route uit de gids Wandelen in het hart van Salland. Ook nu ging ik met Lucas weer met de trein naar Olst om uit de gids van de wandelvierdaagse de Dag van Olst en Diepenveen te doen.

Sinterklaas
Om even over elf uur stapten we met mondkapjes op uit de trein. Van de conductrice kregen we te horen dat we ze ook op het perron nog moesten dragen. Na het uitchecken gingen we op pad. De 25 kilometer lange route liep eerst door het centrum in de richting van de schoenenwinkel Nobach, waar de eerste stempelpost is. De weg was afgezet en er stond publiek langs de kant, want elk moment kon Sinterklaas met zijn pieten langs komen! We liepen een rondje door het centrum en gingen daarna via een spoorwegovergang in de Enkweg Olst uit. We volgden de Kleistraat en liepen langs de stinkende boerderij Nieuw Sittenra. Via het Drostenpad en de Ketelgatstraat kwamen we weer op bekend terrein. Na een mooie laan met bomen nog in herfsttooi passeerden we weer het mooie landhuis Spijkerbosch. We liepen voorlangs en staken verderop de Eikelhofweg over.

Vergeten te stempelen
Dit keer sloegen we niet linksaf maar gingen we rechtdoor langs de bosrand en een ruiterpad in het bos. We kwamen wederom uit bij de boerderij met de hooiberg en passeerden daarna de parkeerplaats Nijendaal. Voor wandelaars die de route in twee etappes willen lopen is dit de plek om te beginnen aan het zuidelijk deel van de route. Wij staken de klinkerweg over en volgden nu de Holtermansdijk, die vol lag met gevallen bladeren. Nabij de wetering zagen we een picknickbank waar we een broodje en krentenbollen nuttigden. Daarna volgde een wandeling richting het landgoed van Havezate De Haere. In het landhuis zit horeca, maar we liepen door. Ik vergat te stempelen, wat betekent dat ik hier nog eens naar terug moet keren!

Rustpunt
Dit keer staken we niet het bruggetje achter De Haere over, maar sloegen linksaf om langs een heg uit te komen in het bos.  Aan het einde van dit bos kwamen we uit op de Bockhorsterstraat. Aan het einde van deze straat gingen we verder over een onverhard pad en kwamen we uit bij de Randerhoeve. Dit is een rustpunt. Onder een afdak staat een koffiezetapparaat en een koelkast en kun je wat eten en drinken kopen en even uitrusten van je wandeling. Het was inmiddels twee uur en ik had het idee dat het ons niet zou lukken om voordat het donker zou zijn terug te zijn in Olst. Ik besloot daarom de route in te korten en de wandeling door het Diepenveense natuurgebied de Rande over te slaan. In plaats van rechtsaf nam ik linksaf de Sallandseweg.

Door het riet
Aan de andere kant van de spoorlijn kwam ik uit aan de rand van Diepenveen. Direct bij de bushalte moesten we een graspad langs de Zandwetering volgen. Het eerste stuk ging nog keurig over kort gras, na het tweede draaihekje moesten we rechtdoor door het riet! Na nog een stukje aan de andere zijde van de Wetering sloegen we rechtsaf en kwamen we na een stukje bos uit op de Molenweg, een rechte klinkerweg.  Om de route nog wat in te korten lieten we een boswandeling door De Hei voor wat het was en keerden we terug naar het knooppunt bij parkeerplaats Nijendaal. Net als bij de route die we in augustus liepen moesten we nog even doorlopen en daarna linkaf slaan om het mooie pad langs de noordzijde van Hengforden te lopen. Dit keer kwamen we geen zandpadgarantieman tegen!

Nog eens overdoen!
Na het passeren van havezate Groot Hoenloo passeerden we via de Oude Allee de onbewaakte spoorwegovergang. De route door Olst liep door de nieuwbouwwijken en daarna een oudere wijk. Rond tien over vier kwamen we aan bij het station en moesten we wachten op de vertraagde trein richting Zwolle. De route was prachtig maar helaas was het te grijs om er volop van te kunnen genieten. Omdat ik een stempelpost heb gemist en enkele stukken heb overgeslagen moet ik nog eens terug om de zuidelijke lus naar Diepenveen nog eens te doen. Iets voor het voorjaar! Eerst wil ik de volgende dagen van de 2e Alternatieve Sallandse Wandel4daagse doen. De omgeving van beide routes (rond Haarle en Nieuw-Heeten en rond Lemele en Archem) zijn me nog onbekend. Er valt nog wat nieuws te ontdekken!

 

Wil je ook deelnemen aan de Alternatieve Sallandse Wandelvierdaagse? Bestel dan de routegids met speciale pin via de website van uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig.

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.