voetstappers Voorbij de begane paden
Voorbij de begane paden

Trage Tocht Mediapark

Op zaterdag 15 februari 2025 haalde ik mijn zoon Lucas op om met de trein op pad te gaan. Einddoel was het station Hilversum Mediapark, waar Rutger Burgers afgelopen najaar een nieuwe Stadse Tocht had samengesteld. Vanaf het perron namen we de trap naar de overkapte traverse naar het Mediapark, die in de volksmond de naam “de kijkbuis” had gekregen. De start van de tocht bracht me in herinnering dat ik hier enkele jaren geleden op een zomeravond ben uitgestapt om mee te werken aan een radioprogramma. Nu begon ik aan een wandeling van ruim 13 kilometer vanaf het Mediapark naar de groene randen van Hilversum en dan via enkele architectonische hoogstandjes terug naar het beginpunt.

De Boshut

Na het verlaten van de kijkbuis sta je op het Jan Slagterplein waar nu Omroep Max is gevestigd. Via de achterzijde van de gebouwen van de NPO en de NOS verlaat je het Mediapark en kom je uit bij een horecagelegenheid, namelijk Brasserie Villa Heideheuvel. Het gebouw zag er gesloten uit en volgens mij waren de prijzen er ook ver boven ons budget. Wij besloten om even van de route af te wijken om naar de Boshut te gaan, een klein houten gebouwtje op de hoek van de Bussumergrintweg en de Bachweg. Helaas was deze snackbar op zaterdag gesloten en viel er geen broodje frikandel te scoren. We liepen terug naar de route en vervolgden onze wandeling achter langs de afrastering van het Mediapark.

Pinetum

Via het Heksenweitje bij de wijk Trompenberg liepen we een luxe villawijk in. We passeerden de watertoren, die gelegen is op het hoogste punt van Hilversum. Daarna daalden we af en staken we de Heuvellaan over. Links zagen we het voormalige studiocomplex van de VARA liggen, dat nu in gebruik is als Muziekcentrum van de Omroep. We liepen verder en staken vervolgens de ’s-Gravenlandseweg over. Links konden we net nog het gebouwencomplex zien waar nu KRO-NCRV is gevestigd. Na het passeren van een vijver kwamen we langs de botanische tuin Pinetum Blijdenstein. De routemaker beveelt aan om een ommetje door de Pinetum te maken, maar we kozen ervoor om verder te gaan. We naderden de Schuttersweg en daarmee ook de westelijke buitenrand van Hilversum.

Ook NCRV

Via een tunneltje passeerden we de drukke ringweg. We kwamen nu in het Corversbos, een bosgebied waarin ook een grote akker ligt. Het geheel maakt deel uit van het landgoed Gooilust, dat beheerd wordt door Natuurmonumenten. Na een wandeling door het Corversbos moesten we de drukke weg nu wel oversteken. Aan de overkant lag de Schuttersweg, met daarbij op de nummers 8 en 10 (volgens Dik Voor Mekaar kon het ook 9 zijn) de voormalige NCRV-studio’s. Het geheel is nu in gebruik door Talpa van John de Mol, maar de klok op het gele studiogebouw bevat nog wel het oude NCRV-logo.

Gooise Vaart

De route liep verder door het Boombergpark een park dat zijn ontstaan te danken heeft aan de schilder Jan van Ravenswaay (1789-1869) die gronden ten westen van het centrum van Hilversum aankocht om er een mooi wandelgebied te creëren. Na het park staken we de Vaartweg over en daalden we af naar de Gooise Vaart, die Hilversum een vaarverbinding met Amsterdam bood. Rond 1900 voldeed de vaart en de Oude Haven niet meer. Rond de jongste eeuwwisseling werd het gebied omgetoverd tot een stadspark.

Gedenkt te sterven

Na de klim vanuit de Oude Haven gingen we via de Vaartweg en nog een stukje van het Boombergpark naar de Peelkamplaan en de Torenweg om de voormalige begraafplaats “Gedenkt te sterven” te doorkruisen. Daarna kwamen we weer terug bij de ’s-Gravenlandseweg. We passeerden nu het voormalige studiocomplex van de AVRO en wandelden richting het monumentale raadhuis van Hilversum. Dit is het architectonische hoogtepunt van het werk van Willem Dudok (1884-1974). We troffen het; bij de ingang naar de trouwzaal stond een rouwstoet met paarden klaar. Via een onderdoorgang van het raadhuis liepen we verder om terug te gaan naar het Mediapark.

De drol

Het laatste deel van de route liep wederom door een groene gang langs de westrand van het Mediapark. We passeerden een vijver en kwamen uit bij de achterkant van het VPRO-gebouw, waar zich een kunstwerk van Wim T. Schippers bevindt: Stationnement Gênant ofwel de drol. Via het Joop van den Endeplein liepen we terug naar de toegang tot de kijkbuis. Op het oostelijke perron van het station Hilversum Mediapark zit in het voormalige plaatskaartengebouwtje een snackbar, waar we nog snel een broodje frikandel en een broodje kroket konden scoren.

Afwisselend

De stadse Trage Tocht Hilversum Mediapark is een afwisselende route met mooie lanen door de villawijken van Hilversum, maar ook een stuk bos en akkerrand met enkele kilometers zandpad. Ook de voormalige Vaart is een hoogtepunt van de route. Tenslotte liep ik langs diverse (voormalige) omroepgebouwen, met hun eigen verleden en heden.

Een reactie plaatsen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.