Voorbij de begane paden
Voorbij de begane paden

De populairste wandelingen van 2021

Onder de rubriek wandelingen (zie boven) is een overzicht te vinden van mooie wandelingen die ik de afgelopen 30 jaar binnen Europa heb gemaakt. Deze webpagina’s bevatten een beschrijving van de tocht met daarbij ook routeinformatie en verwijzingen naar websites en – indien mogelijk – een link naar de wandelgids waaraan ik de tocht heb ontleend. Deze artikelen worden veel gelezen. Er zijn natuurlijk wandelingen die ik zelf veel mooier vind maar minder door de lezers van deze website worden bezocht. Ik vraag daarom bijzondere aandacht voor de wandelingen in Tsjechië (met name Adrspach), Duitsland (de Madascher Burgherrenweg), maar ook mijn tocht op het Canarische eiland Lobos. Helaas hebben zij de top 5 niet gehaald. Hier volgt een overzicht van de vijf meest gelezen pagina’s over buitenlandse wandelingen.

Griekenland: Samariakloof
Mijn bijdrage over de Samariakloof is al jaren een van de populairste pagina’s op deze website. Ik maakte de tocht door de kloof in 1991. Beginnen op 1220 meter hoogte en na 18 kilometer wandelen over losse stenen – in de winter is het een rivierbedding – de zuidkust van Kreta bereiken is een overweldigende ervaring. Dat gold vooral voor de plekken waar je door een smalle kloof loopt en de rotsen aan weerszijden 300 meter omhoog rijzen! Ik zou, wanneer zich de gelegenheid zou voordoen, deze tocht graag opnieuw willen doen, al was het maar om met een digitale camera meer mooie foto’s te maken!

België: Vresse-sur-Semois
Eén van de mooiste delen van de Belgische Ardennen is het stroomgebied van de Semois, een zijrivier van de Maas. Vanuit het toeristenplaatsje Vresse, dat gedomineerd door restaurants en terrasjes, wandel je oostwaarts richting Mozaive, waar je de rivier oversteekt. In Mozaive en LaForêt tref je tabaksschuren aan, die herinneren aan teelt van tabak in deze regio. Op de heen- en terugweg passeer je in de zomer een tijdelijke brug over de rivier, gemaakt van geweven hazelaartakken.

België: Fondry des Chiens
Wat noordelijker in België ligt het dorp Nismes. Net in veel toeristenoorden in de Ardennen rijdt ook hier in de zomer een toeristentreintje. Vanaf de kerk gaat de route de brug over en dan linksaf omhoog naar het Plateau des Abannets. Op het plateau wisselen bos en weilanden elkaar af. Op de terugweg passeer je de Fondry des Chiens, een reeks kuilen die zijn ontstaan voor regenwater dat de kalk in de grond heeft weggespoeld. Daarna ga je terug naar het dorp, waar je op een terras kunt genieten van een lekker streekbiertje!

Canarische Eilanden: Calderon Hondo
Tijdens ons bezoek aan Fuerteventura viel ons direct de vulkanische oorsprong van het eiland op. Wil je hier nader mee kennismaken, dan kun je vanuit het in het noorden van het eiland gelegen dorp Lajares een wandeling rond de vulkanen Montañia Colorada en Calderon Hondo maken. Deze tocht biedt je de mogelijkheid om ook de krater van de vulkanen te zien. Geen zin in wandelen? Dan kun je vanaf het startpunt een tocht op een kameel maken! Zelf vond ik het bezoek aan het onbewoonde eiland Lobos, gelegen ten noorden van Fuerteventura interessanter. Dit eiland is meer ongerept en ook daar kun je een uitgedoofde vulkaan bezoeken!

België: Corbion
Net als de wandeling vanuit Vresse-sur-Semois wandel je vanuit het oostelijker gelegen Corbion door het dal van de Semois. De tocht is een stuk ruiger, waarbij vooral een bezoek aan het in een meander van de rivier gelegen Frahan bijzonder is. Via Poupahan en een langs de weg gelegen Lourdesgrot maak je weer een klim terug naar Corbion. Mocht je vanuit Boullion naar Rochehaut rijden, dan heb je langs de weg een prachtig uitzicht op de meander van Frahan.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.