Voorbij de begane paden
Voorbij de begane paden

Over de heide naar Zonnestraal

Vorig jaar verscheen bij Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig Wandelen in Gooi en Vechtstreek van de hand van Sietske de Vet en Ad Snelderwaard, een gids met veertien wandelingen in het Gooi en het ten westen daarvan gelegen veengebied ten oosten van de Vecht. Op zaterdag 29 april 2023 besloot ik om samen met Lucas een wandeling te gaan maken door het bos- en heidegebied ten zuiden van Hilversum. We begonnen de route op het NS-station Hollandsche Rading, gelegen aan de spoorlijn Utrecht-Hilversum.

Hoornboegse Heide
Voordat we begonnen aan onze wandeling aten we een broodje in Het Perron, een in het voormalige stationsgebouwtje gevestigde lunchroom. Een zaak waar je nog voor een redelijke prijs iets kunt nuttigen. Daarna gingen we van start. De route is gebaseerd op de knooppunten van het Wandelnetwerk Gooi&Vecht. We begonnen de route op de Graaf Floris V-weg, bij knooppunt 22. De route loopt vanaf de weg noordwaarts door het bos met daarin enkele mooie beukenlanen. Via de Zwarte Berg kom je uit op de Hoornboegse Heide, een plek die ik goed ken van enkele wandeltochten die ik hier in het verleden liep. Op de heide grazen witte Charolaisrunderen. Volgens de wandelgids waren ze afkomstig uit de Oostvaardersplassen, maar dat klopt volgens mij niet. Daar grazen enkel Heckrunderen en die zijn – in tegenstelling tot de Charolaisrunderen – absoluut niet gewend aan mensen met loslopende honden.

Zonnestraal
Na de hei kwamen we terecht bij de zuidrand van Hilversum in het landgoed Hoogt van ’t Kruis. Daarna liepen we langs de rand van de heide naar het Loosdrechtse Bos. Daar bevindt zich het voormalige sanatorium Zonnestraal. De route volgt hier een pad met genummerde lichtblauwe paaltjes. Aan het einde kwamen we uit bij Zonnestraal. De karakteristieke witte gebouwen met veel glas werden zo’n honderd jaar geleden ontworpen door Jan Duiker en waren tot 1957 in gebruik voor de huisvesting van tbc-patiënten. Daarna was er een ziekenhuis gevestigd en nu doet het dienst als bedrijfsverzamelcomplex. Ook is er een horecagelegenheid, waar we buiten in het zonnetje genoten van onze consumptie.

Achter de kazerne
Na onze rondgang op Zonnestraal kwamen we terug op de Hoornboegse Heide. Nu liepen we een halve ronde rond het afgesloten deel van Hoornboeg, waar vroeger een conferentieoord was gevestigd. Daarna liep de route zuidwaarts. We volgden een half verhard pad langs de Korporaal van Oudheusdenkazerne. Het pad kende ik nog van de Kennedymarsen van Hilversum die ik in het verleden hier liep. Na een wandeling langs een boerderij keerde ik terug op de Graaf Floris V-weg. Na zo’n 4 uur waren we terug bij het station Hollandsche Rading.

Afwisselend
De route is afwisselend en niet te lang (15,5 kilometer). Zeker in het voorjaar is het hier prachtig met al het frisse groen. Maar het mooiste is toch het bezoek aan Zonnestraal, een prachtig voormalig zorgcomplex midden in de natuur.

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 gedachten over “Over de heide naar Zonnestraal”