Voorbij de begane paden
Voorbij de begane paden

Sallandse Wandel4daagse 2021 (1): Heino

De Alternatieve Sallandse Wandelvierdaagse werd vorig jaar gepresenteerd als vervanging van een evenement dat als gevolg van de coronapandemie niet door kon gaan. Het alternatief bestond uit een wandelgidsje met vier routes van de hand van voormalig Gegarandeerd Onregelmatig-uitgever Maarten Metz. Het gidsje, uitgegeven door Gegarandeerd Onregelmatig, werd een succes. Er verschenen drie drukken, waarmee enkele duizenden wandelaars op pad gingen om het mooie Salland te verkennen. De stille hoop dat dit jaar in oktober de gewone vierdaagse door zou kunnen gaan weerhield het bestuur van de SW4D er niet van om opnieuw een Alternatieve vierdaagse in de markt te zetten. Onlangs verscheen er een gidsje met vier nieuwe routes en werden langs die routes opnieuw stempelkastjes geplaatst. Op zaterdag 5 september ging ik samen met mijn zoon Lucas op pad voor de eerste etappe van deze nieuwe Alternatieve SW4D.

‘t Relaer
We reisden met de trein naar Raalte en gingen daar op pad. Dat de route verschillende bekende plekken bevatte deerde ons niet. Vanaf het station liepen we eerst naar de officiële startplaats van de Sallandse Wandelvierdaagse, hotel De Zwaan. Van daaruit gingen we oost- en daarna noordwaarts, langs de oostzijde van het Overijssels Kanaal. Vervolgens volgde een tocht door een nieuw natuurgebied, door weilanden en bossen. Na ruim 8 kilometer kwamen we bij het afsnijpunt: de vervallen boerderij op het landgoed Relaer. Hier waren we reeds eerder dit jaar, toen wij een route liepen uit de wandelgids Wandelen in het hart van Salland. Nu ging onze tocht verder, in de richting van Heino.

Heino
De paden rond Heino kwamen me deels bekend voor. Hier liep ik vorig jaar tijdens de Dag van Heino van de 1e Alternatieve Sallandse Wandelvierdaagse. Op de Parallelweg tussen de doorgaande weg en het spoor kwam een wandelaar me tegemoet met het gidsje van vorig jaar! Ik passeerde daarna het outdoorpark en ook de heerlijk in de modder wroetende varkens. Rond kasteel ’t Nijenhuis voerde de route over andere onverharde wegen. Wel liep ik langs het smalle draaihek! Na het passeren van het station voerde de route nog door landgoed ’t Rozendael. Na vier uur wandelen ploften we neer bij Buuffies, waar we ons te goed deden aan koffie, cola en appelgebak.

26 kilometer
Na deze rust liepen we goeddeels over bekende wegen. Eerst langs spieker Vlaminckhorst en daarna door de bossen van landgoed ‘t Relaer. Na de bekende vervallen boerderij volgde een route die goeddeels gelijk was aan de route uit de gids Wandelen in het hart van Salland. Even na vijf uur waren we terug op het station en hadden we een stevige en mooie tocht van ruim 26 kilometer voltooid.

Wil je ook deelnemen aan de Alternatieve Sallandse Wandelvierdaagse? Bestel dan de routegids met speciale pin via de website van uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig.

Links:

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.